top of page
voorbeeld-2-oppervlakkig-reinigen-paneel_edited.jpg

RESTAURATIE VAN LIJSTEN EN SCHILDERIJEN

Monnikenwerk ontmoet engelengeduld. Lees hieronder meer over onze werkwijze

Schilderij restauratie

Het restaureren van schilderijen is een delicaat werk waarbij er vanuit gegaan wordt dat het schilderij teruggebracht wordt in zijn oorspronkelijke staat. Het is daarom een ware ambacht welke niet door een willekeurige ervaren (kunst)schilder gedaan kan worden. Hoewel het accuraat schilderen een vereiste is om een schilderij goed te restaureren, beschikt een restaurateur over meer unieke vaardigheden waarover een kunstschilder niet beschikt.

Een ervaren restaurateur is vaak gespecialiseerd in een bepaalde kunstperiode en weet welke soorten technieken gebruikelijk waren en begrijpt de opbouw van de lagen van een schilderij. De technieken die gebruikt zijn in de kunstperiode waarin het schilderij gemaakt is bepaalt de manier waarop de restaurateur te werk gaat. Een ervaren restaurateur zal hier dan ook zorgvuldig rekening mee houden. 

Vernis verwijderen

Vaak begint het restaureren van een schilderij bij het verwijderen van het vernis om de vergeling ongedaan maken die in de loop van de jaren is ontstaan op een schilderij. In theorie klinkt dit heel eenvoudig: men brengt een chemisch goedje aan op een wattenstaaf en behandelt hiermee een schilderij. Echter zijn er erg veel verschillende soorten en gradaties afbijtmiddel / enzymenreiniger waarmee het vernis verwijderd kan worden. Hierom is het ook een van de meest risicovolle handelingen bij het restaureren van een schilderij en als dit fout gedaan wordt dan kan een schilderij onherstelbaar beschadigd raken. Er bestaan verschillende methoden om vernis te verwijderen en niet elke methode is geschikt dus zal de restaurateur per schilderij op zoek gaan naar de juiste werkwijze. 

Retoucheren 

Nadat het vernis verwijderd is ziet een schilderij er vaak al stukken beter uit, echter begint het restaureren nu pas echt. Onder retoucheren in de kunst wordt het bewerken en aanpassen van een schilderij om de originele staat terug te krijgen verstaan. Het retoucheren van een schilderij vereist de precisie van een chirurg en zal daarom veel tijd in beslag nemen. Het kan voorkomen dat door de jaren heen, een schilderij vaker geretoucheerd of aangepast is. Door de huidige technologieën is het vinden van afwijkingen en aanpassingen aan een schilderij gemakkelijker geworden omdat er onder andere gebruikt gemaakt wordt van ultra violet licht. Ultra violet licht zorgt ervoor dat retouches en overschilderingen die jonger zijn dan circa 60 jaar gevonden worden omdat deze aanpassingen anders reflecteren dan de originele verflaag. Hierdoor kan het voorkomen dat na een (volledige) restauratie, de kleuren van een schilderij afwijken nadat deze gerestaureerd is omdat de originele verflaag een andere kleur heeft dan de laatste keer dat een retouchering plaats vond.  

Lijst restaureren

Naast de schilderij kan het ook voorkomen dat de lijst door de jaren heen aangetast is door insecten, vocht of andere invloeden. Een lijst heeft een groot effect op het aanzicht van een schilderij en daarom is het vakkundig restaureren van een schilderij lijst minstens zo belangrijk als het restaureren van de schilderij. Het opnieuw maken van een afgebroken of missende deel van een lijst met ornamenten vereist uitgebreide kennis van de gebruikte houtsoort en manier van vervaardiging. Na het namaken van het ontbrekende of beschadigde deel zal het nieuwe deel vaak gepatineerd moeten worden. Patineren zorgt ervoor dat het nieuwe deel van de lijst ‘oud gemaakt wordt’ door middel van het aanbrengen van een oxydehuid of bronskleuring zodat het overeen komt met het origineel.


Daarnaast beschikken we ook over de juiste expertise en materialen voor onder andere:  

  • Verwijderen van oppervlaktevervuiling

  • Fixeren van loszittende verfpartikels

  • Rand- en algehele doublering

  • Het doek op de juiste spanning brengen

  • Verlijmen van gebarsten panelen

  • Fixeren van loszittende verfpartikels

Neem een kijkje in ons atelier en vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden omtrent het restaureren van een schilderij

Restauratie lijsten en kunst: Over
bottom of page